Nasze miasto

vww://tajemnemiasto.vww/@2090#nowy

środa, 4 kwietnia 2018

04.04 - Światowy Dzień Marchewki

Z okazji Światowego Dnia Marchewki nasza redakcja przygotowała zaskakujące przepisy z charakterystycznym pomarańczowym warzywem.





Kremowa zupa z marchwi – składniki:

 0,5 kg marchewek 

1 szklanka czerwonej soczewicy,

2 większe cebule,

0,5 puszki pomidorów

zioła i przyprawy do smaku według uznania

sok z cytryny,

oliwa z oliwek.


Przygotowanie:

Marchewkę obrać i pokroić ugotować w bulionie warzywnym.

Soczewicę namoczoną wrzucamy do marchewki i razem gotujemy doprawiamy do smaku ziołami, solą pieprzem, potem dorzucamy pól puszki pomidorów, dalej gotujemy.

Cebulę siekamy w drobną kosteczkę i szklimy na oliwie z oliwek. Dorzucamy do naszej zupy.

Na sam koniec wszystko miksujemy.

Podajemy z grzankami.



Placek Marchewkowy:

3 średnie marchewki
skórka starta z pomarańczy
po 1 łyżeczce sody i proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki cynamonu
2,5 szklanki mąki pszennej 
2 szkl. cukru pudru
4 większe jajka
250 g masła
1 opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie:

Marchewkę obieramy i trzemy na drobnej tarce, tak samo robimy ze skórą pomarańczy. Mieszamy to z cukrem waniliowym.

Mąkę mieszamy z proszkiem i sodą , masło roztopić i ostudzić

Jajka ubijamy na gładką masę z cukrem pudrem i dodajemy do nich ostudzone masło. Do masy z jaj dodajemy najpierw marchewkę dokładnie mieszamy , a potem stopniowo mąkę.

Ciasto przekładamy na blaszkę, piec w 170 st. C. ok. 45 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz