Kremowa zupa z marchwi – składniki:
0,5 kg marchewek
1 szklanka czerwonej soczewicy,
2 większe cebule,
0,5 puszki pomidorów
zioła i przyprawy do smaku według uznania
sok z cytryny,
oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Marchewkę obrać i pokroić ugotować w bulionie warzywnym.
Soczewicę namoczoną wrzucamy do marchewki i razem gotujemy doprawiamy do smaku ziołami, solą pieprzem, potem dorzucamy pól puszki pomidorów, dalej gotujemy.
Cebulę siekamy w drobną kosteczkę i szklimy na oliwie z oliwek. Dorzucamy do naszej zupy.
Na sam koniec wszystko miksujemy.
Podajemy z grzankami.
Placek Marchewkowy:
3 średnie marchewki
skórka starta z pomarańczy
po 1 łyżeczce sody i proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki cynamonu
2,5 szklanki mąki pszennej
2 szkl. cukru pudru
4 większe jajka
250 g masła
1 opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie:
Marchewkę obieramy i trzemy na drobnej tarce, tak samo robimy ze skórą pomarańczy. Mieszamy to z cukrem waniliowym.
Mąkę mieszamy z proszkiem i sodą , masło roztopić i ostudzić
Jajka ubijamy na gładką masę z cukrem pudrem i dodajemy do nich ostudzone masło. Do masy z jaj dodajemy najpierw marchewkę dokładnie mieszamy , a potem stopniowo mąkę.
Ciasto przekładamy na blaszkę, piec w 170 st. C. ok. 45 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz